Specialisaties

Oncologische Fysiotherapie

Wat is oncologiefysiotherapie?

Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De therapeut beschikt over specifieke kennis over de ziekte, medische behandelopties, korte- en lange termijn gevolgen van de medische behandelingen en de laatste ontwikkelingen binnen de oncologie.

De medische behandeling van kanker kan bestaat uit een operatie, bestralingen, chemotherapie, hormoontherapie en/of immunotherapie.
Door deze behandeling kunnen vele lichamelijke klachten ontstaan zoals:

• Pijn
• Spanningsklachten
• Stug littekenweefsel
• Huidveranderingen
• Stijfheid van gewrichten en spieren
• Lymfoedeem (vochtophoping)
• Spierzwakte
• Conditieverlies
• Vermoeidheid
• Problemen in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals zelfverzorging of huishoudelijke activiteiten
• Problemen in het uitvoeren van werk, sport en/of hobby’s

Er zijn verschillende fasen te onderscheiden in het medische traject en/of tijdens het ziekteverloop. De oncologiefysiotherapeut kan helpen in alle fasen van de ziekte. Iedere fase vereist een specifieke behandeling, aangezien het doel van de behandeling in iedere fase anders is.

In de curatieve fase is alles gericht op het bestrijden van de kanker. De oncologiefysiotherapeut kan in deze fase helpen bij het verminderen van (spannings)klachten en het beperken/bestrijden van het verlies van conditie en spierkracht. Ook tijdens de chemotherapie kan gericht getraind worden om de conditie en spierkracht zoveel mogelijk te behouden. Daarnaast is wetenschappelijk aangetoond dat dat sporten tijdens de chemotherapie, een gunstig effect heeft. Misselijkheidsklachten zijn minder en patiënten ervaren de chemotherapie minder zwaar.

De herstelfase is gericht op het herwinnen kwaliteit van leven, bevorderen van de beweeglijkheid en het hervatten van de activiteiten van het dagelijks leven. De oncologiefysiotherapeut kan in deze fase helpen met een persoonlijk en specifiek trainingsprogramma om de conditie en spierkracht te verbeteren en adviseren bij het hervatten van werk en sport.

In de palliatieve fase is kans op genezing niet meer mogelijk. Deze fase kan weken, maanden maar soms ook jaren duren. Kanker krijgt in deze fase meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft fysieke, psychische en sociale gevolgen. In deze fase staat de kwaliteit van leven centraal. De fysiotherapeutische behandeling is erop gericht om zo lang mogelijk een actief leven te leiden en het optimaliseren van de kwaliteit van leven.

In de terminale fase wordt duidelijk dat het levenseinde nadert. In deze fase staat het comfort centraal. De fysiotherapeutische behandeling wordt gebaseerd op uw wensen, zodat de kwaliteit van leven zo lang mogelijk wordt gewaarborgd. U kunt hierbij denken aan houdingsadvies en ademhalings- en ontspanningsoefeningen ter verlichting van benauwdheidsklachten, pijn en angst.

Werkwijze

Allereerst vindt er een uitgebreid intakegesprek plaats waarin uw klachten en verwachtingen besproken worden. Vervolgens wordt een lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Tenslotte wordt in samenspraak een behandelplan opgesteld.

In de praktijk is er de mogelijkheid om individueel of in groepsverband te trainen. De trainingen zijn gericht op het verbeteren van uw conditie en spierkracht en afname van de vermoeidheidsklachten. U traint met een persoonlijk en specifiek trainingsschema, waarbij rekening wordt gehouden met de bijwerkingen van de medische behandelingen van de kanker. Het lotgenotencontact wordt vaak als zeer waardevol ervaren.